DFFinancials zal deze pagina regelmatig van updates voorzien zowel voor de particulier als de ondernemer.  Heeft u nog vragen stuur dan een e-mail of ga naar onze contact pagina.

BTW verhoging per 1 oktober 2012. Een van de maatregelen die de regering gaat nemen om het begrotingstekort terug te dringen is een btw verhoging van 19% naar 21%. De verhoging gaat in per 1 oktober 2012.

Op alle consumpties met het hoge btw tarief wordt uw leven 2% duurder. Bij kleine uitgaven zult u dat niet zo merken. In plaats van 10 euro betaalt u in oktober 2 euro dubbeltjes meer. Maar bij grote uitgaven een dure tv van 1.500 euro is het wel interessant om deze voor 1 oktober aan te schaffen. Het scheelt u toch weer 30 euro. Maar laat u niet gek maken. Bedenk dat de veel dure consumptie goederen constant vernieuwd worden en de prijzen zakken heel snel bij de wat ‘oudere’ modellen. Het kan best zo zijn dat de TV die u wilt kopen in december 2012 goedkoper is dan met het nog lage btw tarief van 19%. Op de primaire levensbehoeften zoals eten en drinken blijft het lage tarief van 6% wel van toepassing. Zolang er maar geen alcohol in zit, want daarvoor geldt dat lage tarief niet.

Op podiumkunsten is het btw tarief per 1 juli 2012 weer naar 6% gegaan.

Wanneer moet u factureren met 21%?
Als u vooruit factureert en de prestatie vind plaats na 1 oktober dan dient u met 21% btw te factureren. Factureert u achteraf dan kan het zo zijn dat u na 1 oktober nog met 19% btw moet factureren. Lopende contracten zoals voor onderhoud en licentie kosten dient u tot 1 oktober te berekenen met 19% en daarna met het 21% tarief. Heeft u voor het hele jaar gefactureerd dan dient u een correctie nota te sturen voor de periode 1 oktober t/m december.

Hoe dien ik de 21% tarief aan te geven op mijn btw aangifte?
U kan dit gewoon onder 1a van het formulier aangeven. Als u in september al met 21% factureert dan kan u dit in principe onder 1c aan te geven. Echter de Belastingdienst heeft aangegeven niet moeilijk te doen als u dit toch onder 1a aangeeft.

Heeft u nog vragen neemt u dan contact met ons op.